1

Prijava

Vabila

ni dogodkov

Bodite obveščeni

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!

Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...

Vaš elektronski naslov za prejemanje obvestil:

Delivered by FeedBurner

 

Vabila

PO EVROPSKI PEŠPOTI E6

Moje letošnje planinsko vodenje bom osredotočil po evropski pešpoti E6 imenovani tudi Ciglarjeva pot od Drave do Jadrana. Razdelil sem jo na štiri dele (25.-27. marec, 24.-28. maj, 25.-27. avgust, 16.-17. september). Najprej se bomo podali na primorsko.  V soboto 25. marca se bomo z vlakom ob 6.30 odpeljali iz Ljubljane do Ilirske Bistrice, nato se podali na tridnevno hojo. Vsak dan bomo hodili približno sedem ur. Topel obrok – večerjo bomo po prvem dnevu imeli na kmečkem turizmu, kjer bomo tudi spali in zajtrkovali. Drugi dan se bomo povzpeli na Slavnik (ker bo nedelja bo dom verjetno odprt), večerja, nočenje in zajtrk pa bo v gostilni. Tako, da tokrat ne bomo potrebovali s sabo spalne vreče. Čez dan bo hrana iz nahrbtnika. Iz Strunjana se bomo v ponedeljek 27. marca v popoldanskih urah z lokalnim avtobusom odpeljali do Kopra, nato z vlakom v Ljubljano.

 

Nočenje z večerjo (enolončnica) in zajtrkom bo prvič stalo 25€, drugo noč pa 30€, kar bo vsak sam poravnal neposredno. Tako bo tudi za avtobus in vlak za povratek domov. Za vlak na relaciji Ljubljana-Ilirska Bistrica pa bom priskrbel skupinsko vozovnico (redna cena 8,97€). Rezerviral sem 10 (deset) postelj za nočenje. Torej sprejel bom le devet udeležencev zato pohitite z prijavo na pdkrim@gmail.com ali 051369213 . Prijavljene bom par dni pred odhodom seznanil z potrebno opremo, glede na vremensko napoved.

 

Prilagam link z opisom poti: http://eupoti.com/e6.htm

 

Stric Google pa vam nudi še celo goro informacij v zvezi z potjo.

 

Pobudnik evropskega popotništva pri nas je bil gozdarski inženir Milan Ciglar, ki je idejno trasiral potek E6 proti jugu čez ozemlje Slovenije. Ta del poti od Radeljskega prelaza do Strunjana se zato imenuje Ciglarjeva pot - od Drave do Jadrana in je po našem ozemlju dolga okoli 260 km. Odprta je bila leta 1975 v Mašunu in je prvotno potekala preko Snežnika na Hrvaško do Kastava pri Opatiji. Po razpadu Jugoslavije je bila pot leta 1997 spremenjena tako, da se konča v Strunjanu.

 

Z dokončanjem celotne trase pešpoti E-6 je po skoraj 3 tisočletjih ponovno zaživela nekdanja Jantarska pot med Baltikom in Jadranom.

 

Pot ki v Slovenijo pride od Ivnika na Koroškem, vstopi preko Radeljskega prelaza in poteka prek Radelj od Dravi, Male Kope (1526 mnm) na Pohorju, Mozirja, Motnika, Trojan, Moravč, Janč, Turjaka, Nove vasi, Starega trga, Snežnika, Ilirske Bistrice, preko Brkinov na Slavnik, do znamenitih Hrastovelj, Kubeda, do Marezig, Šmarja in do Strunjana, kjer se konča.

 

E 6 je dolga okoli 350 km. Na poti po Sloveniji je 39 kontrolnih točk. V popotno knjižico, katero bom priskrbel vsakemu udeležencu je potrebno odtisniti žig. Ko je celotna pot opravljena, dobi pohodnik spominsko značko. Komisija za evropske pešpoti priporoča, da pohodnik vodi dnevnih vtisov, fotografira in zbira razne podatke, saj to predstavlja trajen spomin na prehojeno pot.

 

Lep planinski pozdrav!                                   Janko Purkat

Vodnik PZS
Share on Myspace

Powered by Joomla!®. Designed by: free website hosting dot-ORG reseller Valid XHTML and CSS.